Moet ik mijn verwarming in de zomer uitzetten?

Wanneer de temperaturen stijgen, vragen veel huiseigenaren zich af of het nodig is om hun verwarmingssysteem volledig uit te schakelen. Hoewel het logisch lijkt om het systeem gewoon te laten voor wat het is, kan het bewust uitschakelen of juist aan laten van de verwarming invloed hebben op energieverbruik, onderhoud en veiligheid.

Energie besparen door uit te schakelen

In de zomer is het vaak niet nodig om te verwarmen, waardoor het uitschakelen van uw verwarmingssysteem kan helpen om onnodig energieverbruik te vermijden. Sommige systemen gebruiken zelfs in standby-modus nog stroom. Door het volledig uit te schakelen, bespaart u op uw energierekening en vermindert u onnodige slijtage van onderdelen.

Bescherming tegen vocht en stilstand

Toch zijn er ook redenen om het systeem gedeeltelijk actief te houden. In sommige woningen helpt een lichte verwarming bijvoorbeeld tegen vochtproblemen in koelere ruimtes. Daarnaast kan het goed zijn om het systeem af en toe even kort te laten draaien, zodat onderdelen niet vast komen te zitten door langdurige stilstand.

Onderhoudsmoment bij uitstek

De zomerperiode is ideaal voor onderhoud aan uw verwarmingssysteem. Doordat u het minder gebruikt, kunt u het systeem zonder problemen laten controleren, reinigen of bijstellen. Een goed onderhouden systeem is in het najaar direct klaar voor gebruik, wat het risico op storingen in de koudere maanden aanzienlijk vermindert.

    Comments are closed

    We staan 24/7 voor u klaar en reageren snel op uw serviceverzoek. Aarzel niet om ons te bellen!